Proefblokkade van de facetgewrichten

Het doel van deze procedure is om door middel van het verdoven van meerdere zenuwtakjes aan te tonen of uit te sluiten of uw pijnklachten van de kleine gewrichtjes naast uw wervelkolom, de zogenaamde facetgewrichten,  uitgaat. De procedure staat bekend als een Medial Branch Block en wordt ook wel een proefblokkade van het facetgewricht genoemd.

De injectie gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden waarbij een correcte plaatsing  onder röntgendoorlichting verzekerd wordt. De hoeveelheid röntgenstraling die u hierbij ontvangt is nihil en voor u onschadelijk. In de regel zal contrastmiddel toegediend worden, de arts zal u daarom vragen  of u bekend bent met allergieën voor Jodium of röntgencontrastmiddelen.

De injectie geschiedt naast de uit de wervelkolom uittredende zenuwen waarbij de zenuwtakken welke de facetgewrichten voorzien nauwkeurig te lokaliseren zijn. In de regel zal u gevraagd worden om op uw buik op de behandeltafel te gaan liggen. Indien de procedure in de nek uitgevoerd wordt kan het zijn dat deze in zijligging uitgevoerd wordt. In de regel krijgt u 2 of 3 kleine prikjes, de procedure wordt goed verdragen maar kan op bepaalde momenten gevoelig zijn. Er wordt een geringe hoeveelheid van een plaatselijk verdovingsmiddel, Lidocaïne of Bupivacaïne ingespoten waarna  de invloed op uw pijnklachten en functioneren geanalyseerd wordt. Indien u op de dag van de proefinjecties geen of slechts geringe pijnklachten heeft is het niet zinvol de procedure uit te voeren. U belt de afspraak dan af en maakt een andere afspraak, bij twijfel hierover kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

De procedure is uitermate veilig met een zeer kleine kans op complicaties. Het eventueel gebruik van bloedverdunners behoeft voor deze procedure niet gestaakt te worden.

Het kan voorkomen dat u enige dagen na de injectie een beperkte toename van uw pijnklachten ondervindt. Bij een ongebruikelijke toename van uw pijnklachten of zenuwuitval neemt u contact met ons op. Buiten kantooruren zijn wij bereikbaar op het spoednummer.

document nummer: Ane-006.05

Privacy Statememt  Disclaimer
Realisatie: Webprodie internet diensten  sitemap