Samenwerking tussen onze specialisten en andere specialismen zoals orthopedie, neurologie en neurochirurgie.
ACNES (buikwandpijnsyndroom)
Bij het buikwandpijnsyndroom ACNES ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn kan variëren van een milde vorm die af en toe aanwezig is tot extreme, onhoudbare pijn.
ACNES is een Engelse afkorting die staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. De pijn ontstaat door beknelling (entrapment) van de huidtakjes (cutane) van de voorste (anterior) zenuwuiteinden van de tussenribben. Kort uitgelegd: in de buikwand lopen diverse zenuwen. De huidtakjes van sommige zenuwen zorgen voor gevoel in de buikhuid. Om bij de huid te komen, moet het zenuwuiteinde door de rechte buikspier gaan. Deze spier heeft een strak kapsel. Om daar doorheen te komen, moet de zenuw (met zijn huidtakjes) het kapsel op diverse plaatsen doorboren. Op deze plekken kunnen de huidtakjes bekneld raken.
Symptomen
- De pijnklachten verergeren met inspanning. Als de buikspieren aanspannen, neemt de pijn meestal toe. Liggen op de pijnlijke zijde zorgt meestal ook voor toename van de pijn. Ook kan er uitstraling naar de rug ontstaan.
- Doffe, zeurende en soms stekende pijn. Afknelling van de gevoelszenuwtakjes kan leiden tot overgevoeligheid van het stukje buikhuid dat bij deze zenuw hoort.
- Problemen met de ontlasting en/of (volle) blaas
- De houding kan veranderen. Door de pijn passen sommige patiënten hun houding aan. Soms vinden patiënten het fijn om hun hand tegen de bewuste pijnlijke plek te drukken.
- Kleding zit vervelend
- Het kan aan aspecifieke klachten geven zoals misselijkheid en braken
Oorzaken
De precieze oorzaak voor het ontstaan van ACNES is nog onduidelijk.
Diagnose en behandeling
De behandeling wordt aangepast op de ernst van de pijn. Voor sommige patiënten is het (eindelijk) hebben van een diagnose en adviezen over prettige houdingen al genoeg. Voor anderen, zeker in het geval van hevige pijn, is een behandeling gewenst.
In eerste instantie stellen onze artsen een diagnostische injectie met een lokale verdoving voor. Het gebied waar de zenuw door het kapsel van de buikspier komt, wordt verdoofd. Meestal raakt de verdoving na een aantal uur uitgewerkt. Bij een deel van de patiënten houdt het pijnstillende effect echter dagen tot weken aan en in vijftien tot twintig procent van de gevallen is de patiënt zelfs blijvend pijnvrij. De behandeling kan gecombineerd worden met toediening van een ontstekingsremmer (corticosteroïden) of gecombineerd worden met een PRF-behandeling van de zenuwwortel. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de pagina Pulsed RF van de zenuwwortel.
In specifieke gevallen is een operatie noodzakelijk waarbij de zenuw vrij gelegd word. Onze specialisten kunnen u goed informeren en adviseren welke operatie voor u het best geschikt is en in welk gespecialiseerd centrum dat uitgevoerd kan worden.