Samenwerking tussen onze specialisten en andere specialismen zoals orthopedie, neurologie en neurochirurgie.
Diagnoses
Artrose van de knie
Bij artrose van de knie verandert het kraakbeen in het kniegewricht. Dit kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid.
Normaal gesproken kan een kniegewricht soepel buigen, draaien en strekken. Om hiervoor te zorgen, zijn de botuiteinden van het bovenbeen en onderbeen bekleed met kraakbeen. Bovendien bevat het kniegewricht vloeistof die de botuiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van schokken.
Bij artrose, dus aantasting van de kraakbeenlaag, komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen en kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn. Het bot wordt breder aan de randen en het gewricht wordt dikker. De binnenkant van het gewricht is met slijmvlies bekleed. Bij artrose kan dit slijmvlies chronisch ontstoken zijn, waardoor er zwelling van de knie kan ontstaan.
Symptomen
Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.
Er zijn twee vormen van artrose: primaire en secundaire artrose.
- Primaire artrose
Als artrose geen aanwijsbare oorzaak heeft noemen we dit primaire of idiopatische artrose. Hieronder valt ook de artrose die optreedt bij veroudering.
- Secundaire artrose
Dit is artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak, zoals een ongeluk of aangeboren scheefstand van de knie. Of als bijvoorbeeld het ene been langer is dan het andere been en de knieën niet gelijkmatig belast worden.
Bij het ouder worden is artrose eigenlijk een normaal proces. Door belasting (door onder andere het eigen lichaamsgewicht) wordt er steeds meer kraakbeen afgebroken en steeds minder kraakbeen aangemaakt. Daarbij ontstaan aan de randen van het gewricht vaak botuitsteeksels, ook wel osteofyten genoemd.
Oorzaken
Artrose van de knie ontstaat vaak door ouderdom. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld werk of sport kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kan erfelijkheid of overgewicht een rol spelen. Artrose van de knie is één van de meest voorkomende oorzaken voor invaliditeit onder ouderen. Het risico op invaliditeit is zelfs vergelijkbaar met het risico op invaliditeit als gevolg van hart- en vaataandoeningen.
Behandeling
Artrose kan op verschillende manier behandeld worden. De orthopeed bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u een keuze.
Een niet-operatieve behandeling wordt veelal als eerste geadviseerd. Hiermee kunnen de klachten vaak goed en langdurig onder controle worden gebracht.
Mogelijke niet-operatieve behandelingen zijn:
- Het aanpassen van uw belasting en uw manier van leven (fietsen in plaats van lopen, lopen in plaats van rennen, de lift nemen in plaats van traplopen enzovoort). Wissel rust en belasting af en blijf in beweging.
- Fysiotherapie gericht op conditie, kracht en coördinatie.
- Medicatie in de vorm van pijnstilling (paracetamol en eventueel een NSAID)
- Injectiebehandelingen eventueel onder röntgen- of echogeleiding
Wanneer een niet-operatieve behandeling niet (meer) werkt, kan een operatie mogelijk zijn. Onze specialisten kunnen u goed informeren en adviseren welke operatie voor u het best geschikt is en waar dat uitgevoerd kan worden.