Samenwerking tussen onze specialisten en andere specialismen zoals orthopedie, neurologie en neurochirurgie.
Diagnoses
Cervicale pijnklachten bij artrose
Artrose is een vorm van slijtage waarbij het laagje kraakbeen dat aan het uiteinde van botten zit, beschadigd is. Dit kraakbeen beschermt de gewrichten en zorg ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit laagje zachter en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar. Ook kan er sprake zijn van botwoekeringen als poging van het lichaam om deze structuren te verstevigen.
Bij artrose in de nek (cervicale artrose) gaan de tussenwervelschijven slijten, ze worden dunner. Er kunnen kleine uitsteeksels op het bot ontstaan die tegen de zenuwbaan kunnen drukken. Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd. Uitstraling, tintelingen, een doof gevoel en verminderde kracht in de armen kan dan optreden. Daarnaast is een plotselinge pijnsteek in een of beide schouders en armen een veelvoorkomende klacht.
De klachten van cervicale artrose kunnen lijken op een nekhernia. Ook kunnen soortgelijke klachten ontstaan na een auto-ongeluk of flinke val. Het grote verschil is dat er in deze gevallen geen slijtage van het kraakbeen aanwezig is, waar dat bij artrose wel het geval is.
Symptomen
De meeste mensen hebben last van pijn bij het bewegen en belasten van het gewricht. De pijn treedt vaak op als er na een periode van rust weer bewogen wordt.
- Nekpijn
- Stijf gevoel in de nek
- Verminderde beweeglijkheid van de nek (niet volledig kunnen draaien of buigen)
- Uitstraling in de schouders en armen (eventueel gepaard met tintelingen, krachtsverlies en gevoelloosheid)
- Hoofdpijn en duizeligheid
Oorzaken
Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat gebeurt bij ieder mens naarmate we ouder worden. Door de houding van de mens hebben de nekwervels veel te verduren. Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en breken cellen af. De tussenwervelschijven worden dunner en kunnen gaan uitpuilen waardoor deze tegen de zenuwbanen gaan drukken. Ook kunnen de kleine gewrichtjes tussen de wervels (de facetgewrichten) van vorm veranderen als gevolg van artrose. Dit alles gebeurt echter niet bij iedereen in dezelfde mate en daarom ontwikkelen niet alle mensen op latere leeftijd artrose.
Diagnose
Een zeer deugdelijk lichamelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de McKenzie-therapeut kan bijdragen om vast te stellen op welk niveau van de nek de problemen spelen. Dit geldt ook voor MRI- of CT-scan. De arts zal deze indien nodig aanvragen.
Behandeling
U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
- Medicamenteuze therapie
- Fysiotherapie
- Zenuwwortelblokkade eventueel met PRF
Via de voorzijde van uw hals wordt een speciale naald zeer zorgvuldig vlak bij de aangedane zenuw geplaatst. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen. Als de naald in de goede positie zit, wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de juiste plek is gevonden, wordt de zenuw behandeld met stroompulsjes zonder verhit te worden. Hierdoor is de pijngeleiding van de aangedane zenuw verminderd, en kan de pijn minder worden.
Tevens kan een kleine hoeveelheid medicament (corticosteroïden) via de zenuwwortel toegediend worden.
Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de pagina Pulsed RF van de zenuwwortel.