Samenwerking tussen onze specialisten en andere specialismen zoals orthopedie, neurologie en neurochirurgie.
Diagnoses
Lumbale hernia
Een lumbale hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Door de uitstulping kan een zenuw bekneld of geïrriteerd raken en daardoor klachten veroorzaken zoals pijn, tintelingen of een doof gevoel in de bil of het been en eventueel krachtsverlies in het been. Een lumbale hernia wordt ook wel een HNP (hernia nuclei pulposi) genoemd. De uitstralende pijnklachten worden ook wel een lumbaal radiculair syndroom genoemd.
Symptomen
- Uitstralende pijnklachten naar het been. Over het algemeen bestaan de klachten uit uitstralende pijn in het been, vaak tot voorbij de knie. De pijn wordt erger bij belasten en door hoesten, niezen of persen.
- Sommige mensen met een hernia hebben last van rugpijn, maar niet iedereen met een hernia heeft last van rugpijn. Meestal staat de uitstralende (been)pijn op de voorgrond.
- Verminderd gevoel en/of minder kracht in het been. Een hernia kan ook een verminderd of veranderd gevoel veroorzaken, vaak gecombineerd met verminderde kracht in het been. Bij ernstig krachtverlies kan er ook sprake zijn van een ‘klapvoet’.
- Doof gevoel op de billen. Soms is er sprake van een doof gevoel op de billen, het ‘rijbroekgebied’. Hierbij kan het urineren of de stoelgang veranderen; dit kan vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstige beknelling en dit moet direct onderzocht worden.
Oorzaken
Te zware of verkeerde belasting kan een hernia doen veroorzaken. Het op voorhand aanwezig zijn van slijtage effecten van de tussenwervelschijf kan deze klachten in de hand werken.
Diagnose
Op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek is het vaak al duidelijk of er sprake is van een hernia. Als aanvullend onderzoek gewenst is kan een MRI-scan van de onderrug worden gemaakt.
Behandeling
U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. De meest toegepaste technieken om uitstralende pijnklachten te behandelen zijn:
- Medicamenteuze therapie
- Epidurale toediening van corticosteroïden door middel van een wortelblokkade
Door een injectie in de rug worden er corticosteroïden langs de zenuwwortel toegediend. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers. De geïrriteerde zenuwwortels komen hierdoor tot rust en de pijn kan hierdoor minder worden.
- PRF-behandeling van de zenuwwortel
In de rug wordt er een naald vlak bij de aangedane zenuw geplaatst. Deze behandeling gebeurt onder röntgengeleiding. Als de naald in de goede positie zit, wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de juiste plek is gevonden wordt de zenuw behandeld met stroompulsjes zonder verhit te worden. Hierdoor is de pijngeleiding van de aangedane zenuw verminderd en kan de pijn minder worden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de pagina Pulsed RF van de zenuwwortel.
Deze behandelingen kunnen gecombineerd worden.
Bij een lumbale hernia kan het in sommige gevallen nuttig zijn om specifieke oefeningen te doen. Dit kan goed door de fysiotherapeut/McKenzie therapeut in kaart gebracht worden. Hij onderzoekt dan of bepaalde oefeningen voor u nuttig zijn. Het is van belang dat de oefeningen op het goede moment gestart worden. Als er nog sprake is van teveel irritatie, is het vaak nog niet goed mogelijk om met de oefeningen te starten. Na een juiste behandeling van deze irritatie kan het goede moment om met de oefeningen te starten bepaald worden.
In specifieke gevallen is een operatie noodzakelijk waarbij een deel van de hernia weggehaald wordt en/of ruimte gemaakt wordt. Onze specialisten kunnen u goed informeren en adviseren welke operatie voor u het best geschikt is en waar deze uitgevoerd kan worden.