Samenwerking tussen onze specialisten en andere specialismen zoals orthopedie, neurologie en neurochirurgie.
Diagnoses
SI-gewrichtsklachten (artrose)
Het bekken is een benig ringvormige structuur welke door middel van een aantal zeer starre verbindingen aan elkaar gegroeid is. Tussen het heiligbeen en de rest van het bekken bestaat een stargewricht met een beperkte beweeglijkheid. Dit is het SI-gewricht (Sacro-Iliacaal gewricht). Dit gewricht zorgt voor de overdracht van het gewicht van de romp naar de benen en heeft ook een schokdempende functie. Hoewel de beweeglijkheid maar beperkt is, is dit gewricht toch van groot belang voor het goed kunnen functioneren van het bewegingsapparaat.
Bij overbelasting van dit gewricht kunnen hier klachten optreden. De bron van de overbelasting kan terug te voeren zijn op het gewricht zelf, maar ook op andere factoren zoals het functioneren van de wervelkolom of de benen.
Symptomen
De volgende klachten kunnen optreden:
- Pijn in de onderrug en de bilstreek
- Uitstralende pijn naar de liesstreek en de bovenbenen, soms tot aan de voet
- Directe druk op de SI-gewrichten kan de pijn opvoeren
- De klachten kunnen houdings- of belastingsafhankelijk zijn
Oorzaken
Klachten kunnen bijvoorbeeld optreden na de zwangerschap, bij slijtage van de wervelkolom, na grotere chirurgie van de wervelkolom of na heup- of knieoperaties.
Diagnose
Er zijn een aantal testen welke door de McKenzie-therapeut specifiek voor het SI-gewricht uitgevoerd kunnen worden. Hiermee kan de verdenking op SI-gewrichtsklachten toenemen. De diagnose wordt gesteld op grond van beschrijving van de klachten en aan de hand van verschillende pijn-provocatietesten voor het SI-gewricht. In de regel moeten drie van vijf of zes provocatietesten positief zijn om te kunnen spreken van SI-gewrichtspijn.
Een proefblokkade in het SI-gewricht met plaatselijk verdovingsmiddel onder röntgencontrole kan de diagnose eventueel bevestigen.
Behandeling
U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
- Medicamenteuze therapie
- Fysiotherapie
- Injectie in het SI-gewricht
Hierbij wordt een combinatie van een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer toegediend, wat in een deel van de gevallen een goed effect heeft gedurende een bepaalde periode. Deze wordt behandeling wordt echter niet meer vergoed door de verzekeraar. Uw behandelend arts zal samen met u de voor- en nadelen van de behandeling afwegen.
- SI-gewrichtsdenervatie
Indien een proefverdoving van het SI-gewricht de diagnose heeft doen bevestigen, kan overgegaan worden tot een RF-denervatie van het SI-gewricht. Dit is een goede, veilige en langdurig effectieve behandeling voor klachten die ook daadwerkelijk aan het SI-gewricht toegeschreven kunnen worden. Hierbij worden zes tot acht naalden onder röntgencontrole naast het SI-gewricht over uw bekken geplaatst en verhit. De zenuwvoorziening naar het SI-gewricht is dan onderbroken, waarna het gewricht tot rust komt en uw klachten afnemen.
Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de pagina’s Injecties van het SI-gewricht en RF Denervatie SI-gewricht.